ABC

Dieren / Animals

Epinal Originals

Mechanieken / Automata

Micromodels

Tarquin

Kerststal / Christmas

Van alles / misc.

Kindermodellen

van alles / miscellaneous
 
Echt een ratjetoe. Vaak zeldzame dingen voor verzamelaars, maar ook modellen die  niet zo makkelijk in een van de andere groepen zijn in te delen.
Really all sorts of things, difficult to fit in any of the main catagories.
 
 
Mijn absoluut ideale schaar: Meer dan vijftien jaar geleden kocht ik een schaartje als dit. 12 cm., geschikt voor grote mannenhand, sterk genoeg om ook karton tot 1 mm te knippen. Toen ik een tweede wilde hebben lukte dat nergens. Nu heb ik er een paar gevonden. Niet goedkoop, maar goed gereedschap is nu eenmaal duur...
 
En niet iedereen blijkt makkelijk aan een goede snijmat te kunnen komen. Ik vind zelf A3 een erg prettig formaat.
 
           
Diversen, Schaar 12 cm., € 28,50
Diversen, Snijmat A3, € 7,50
Uiterst simpel setje holpijpjes - handiger dan een ponstang, maar erg lastig in een winkel te vinden. 2-3-4-5 mm.
Ik heb er een paar in voorraad:
Diversen, Holpijp set, € 3,50
Diversen, pincetten set, € 7,50
 
 
 
Na jaren werken met de bekende Exacto mesjes (en veel gedoe met een slijpsteentje) werd ik geattendeerd op de scalpel uit de medische wereld. Ideaal: het gebogen snijvlak blijft eindeloos scherp, fantastisch voor lange rechte snijlijnen. Ook het puntje blijft veel langer scherp dan bij Exacto mesjes. En de vervangingsmesjes zijn spotgoedkoop.
Let op: er zijn twee maten in omloop: 4 (staat op het handvat) en bijpassend wat groter mesje; ook 3 (dito) met bijpassend kleiner mesje. Ze zijn niet uitwisselbaar. Controleer dus wat er op Uw scalpel staat als U mesjes bijbestelt!
Diversen, scalpel maat 3 of 4, € 8,00
Diversen, scalpelmesjes maat 3 of 4, 10 stuks, € 4,50
 
EZ Line - ideaal voor echt professionele rigging en tuigage!
 
 
Ik vond een (voor mij) nieuw product, dat ideaal lijkt voor tuigage en rigging van oude vliegtuigen. Ik denk ook aan zelf te maken relingen wanneer standaard lasercut relingen niet voorhanden zijn, of in diorama's waarin je een strakke lijn wilt verwerken. EZ Line (easy, dus) is extreem dun en haart niet - dus vιιl mooier dan dun garen. Het is ook extreem elastisch (tot 700%), zodat het bij een onvoorzichtige aanraking beslist niet breekt of slap gaat hangen.
Het is beschikbaar in twee diktes: 0,25 mm (aanbevolen voor schalen van 1:87 tot 1:350) en 0,5 mm (voor schalen 1:64 tot 1:10). De volgende kleuren: Wit, Roest, Groen (koper), Touw (bruin), Frans Blauw (voor vliegtuigen) en Zwart.
 
Om U de gelegenheid te geven het materiaal uit te proberen heb ik de dunne, zwarte versie in voorraad genomen.
 
 
This product looks ideal for really good plane and ship rigging. Extremely elastic (700%), so that lines will not break or sag. It comes in two thicknesses:  0,025 mm (suitable for scales 1:87 to 1:350) and 0,05 mm (for scales 1:64 tot 1:10). Available in various colours: White, Rust (great for barbed wire), Green (old copper), Rope (tan), French Blue (great for airplane models) and Black (shows up best against a light background).
To make it possible for you to test this new material I have taken some spool in stock of the thin, black variety.
 
Diversen, EZ Line, 30 meter op spoel, € 20,00
Diversen, EZ Line, 3 meter, € 4,00
 
* * *
Poolse bouwplaten hebben vaak uitvoerige tekeningen en weinig tekst, maar juist die paar regels wil je dan wel een beetje snappen... Ik vond op het internet een Pools-Engelse woordenlijst voor modelbouwers. Te groot om op de site te zetten, maar als U hem per mail aanvraagt stuur ik U graag het bestand.
 
* * *
 
ABC, Tsjechiλ
Mijn Tsjechisch is beperkt - maar ik maak uit het boek op dat het tijdschrift ABC nu al vijftig jaar lang bij elke aflevering een bouwplaat voegt. Verreweg de meeste daarvan zijn ontworpen door de overbekende Richard Vyskovsky (ook de Middeleeuwse stad is van zijn hand). > aparte bladzijde ABC
 
Juni 2016: De eerste twee grotendeels aan hem gewijde jubileumboeken zijn inmiddels na herdruk helemaal uitverkocht. Het zojuist uitgekomen derde deel (groene kaft) bevat 40 modellen van zeven andere ABC-ontwerpers.
 
De taal is waarschijnlijk geen probleem: er zijn uitvoerige bouwschetsen, die met wat ervaring zeker voldoende zullen blijken te zijn.
 
Betexa, Verzamelboek 3, € 35,00
 
 
Dezelfde ontwerpers werkten ook mee aan een grote set modellen, gebaseerd op de ideeλn van Jules Verne.Allang niet meer te krijgen, maar een verzamelaar hielp me aan scans. 12 modellen - 42 modelpagina's, ruim 30 pagina's schetsen en tekst. Alles in kleur.
 
In de 15e eeuw voerden de Hussieten (volgelingen van de Tsjechische hervormer Johannes Hus) een hevige strijd tegen de macht van de Paus. Ze zagen er even vreeswekkend uit als onze ridders... ca. 16 cm hoog. Met Engelse en Duitse tekst.
 
 
  
75 blz kleur op 160 afdrukken is duur... Maar dan heb je ook 12 (!) unieke en uitdagende modellen.
ABC, Jules Verne Special Repro, € 85,00
 
 
* * *
 
Angus & Robertson
 
     
Prachtig Victoriaans poppenhuis: gevel aan de voorkant, een massa kamers aan de achterkant.
Verkocht - mail me als u er een wilt hebben, dan ga ik op zoek.
Angus & Robertson, Victorian House,  n.o.t.k.
Victoriaans theater met twee complete verhalen: Sleeping Beauty (Doornroosje) en La Bohθme.
Angus & Robertson, World of Theatre, € 25,00
 
* * *
 
Boeken en Documentatie
Sinds enkele jaren is een Duitse werkgroep bezig aan een zeer grondige geschiedenis van de wereld van de bouwplaat. Massa's foto's en achtergrondinformatie. Inmiddels zijn er al meer dan tien afleveringen.
Het Deutsches Schiffahrtsmuseum in Bremerhaven (erg de moeite waard!) gaf naar aanleiding van een tentoonstelling een heel interssant boek uit.
 
     
Boeken, Geschichte ..., per deel € 15,75
Boeken, DSM, Schiffe aus Papier, € 30,00
Heel veel nuttige en interessante informatie, met veel foto's en tips:
Schreiber, Card Modelling, € 17,75
* * *
 
Diversen
Diversen, Statue of Liberty, € 5,00
 
* * *
 
BOEKEN
 
  
Boeken, Elizabethan House and Garden, € 15,00
Grote globe, met boekje met 5600 plaatsnamen:
Boeken, Build your own World, € 10,00
 
* * *
 
DOVER
Veel modellen van dit merk zijn heel geschikt om met kinderen vanaf ca. 10 jaar samen te maken. Kleurig en fors, op stevig papier. > pagina Diversen, Kindermodellen
 
  
32 patronen waarmee je van allerlei papiersoorten decoratieve sneeuwvlokken kunt uitsnijden:
Dover, Paper Snowflakes, € 12,20
Oorspronkelijk uitgegeven in 1897, daarna door Dover in 1980, en allang weer uitverkocht:
Dover, Pretty Village, € 16,50
 
* * *
 
Energie
Het energiebedrijf Energie-Versorgung Schwaben AG gaf rond 1990 een serie grote bouwplaten uit van verschillende soorten energie centrales. Inmiddels vrij zeldzaam, slechts ιιn exemplaar van elk:
 
     
Energie, Energie aus Sonne und Wind, 1:87, € 30,00
Energie, Wasserkraftwerke, 1:87 (?), € 30,00
Schreiber, Windturbine, 1:87, € 9,50
 
 
* * *
 
 
Historische  Figuren
Drie eenvoudige modellen op A3 formaat, leuk om (samen met kinderen?) te doen als herinnering aan een vakantie in Schotland. Niet op Bestelformulier - stuur een mail:
 
  
Hist. Figuren, Mary, Queen of Scots, A3, € 2,50
Hist. Figuren, Robert Burns, € 2,50
* * *
 
Instant Durable
  
ID, Mozart a Versailles (diorama), € 13,80
ID,  Monet, Jardins de Giverny € 19,10
 
* * *
 
 
 
 
Tatebanko's
Tatebanko is een oude Japanse techniek: een klein, driedimensionaal diorama van vaak heel beroemde afbeeldingen van kunstwerken. Begin 20ste eeuw verdwenen, nieuw leven ingeblazen door een groep jonge, enthousiaste Japanse kunstenaars.
Tatebanko is a forgotten Japanese art of creating amazing dioramas and scenic perspective from paper.
Tatebanko was popular and widely admired from the Edo period ( 17th century ) to the early 20th century.
Then it all but disappeared. A small group of enthusiasts in Japan are now re-creating this form of paper art.
 
        
Japans, Tatebanko Hokusai, Evening Snow, € 9,00
Japans, Tatebanko Salvador Dali, € 9,00
Japans, Tatebanko Edvard Munch, € 9,00
Japans, Tatebanko Vincent van Gogh, € 9,00.
 
* * *
 
MUZIEKINSTRUMENTEN
 
    
In prijs verlaagd:
Kenilworth, Grand piano, € 5,00
Kenilworth, Italian harpsichord, € 5,00
 
Papieren Viool, 32. cm lang. Na het bouwen (gestanst karton) wordt het model beplakt met de gekleurde delen (dun papier). Ontwerp Paul Hφhmer, 1961. PRIJS VERLAAGD.
Diversen, Papieren Viool, € 15,00.
 
JAPANSE muziekinstrumenten: Zoals je bij een Japans papier-product verwacht: super, voor fijnproevers.
Over veel moderne uitgaven ben ik enthousiast, maar dit ziet er echt geweldig uit. In wit, dus heel subtiel; lasercut op iets dikker papier dan normaal, dus heel strak; losse plakstroken, waardoor de haakse randen echt helemaal 'clean' kunnen worden. De foto's spreken boekdelen. Heldere tekeningen. Door verandere valuta koers, en douane, nogal prijzig - maar absoluut de moeite waard.
 
Absolutely the most subtle models I have ever seen. Lasercut, with separate tabs for the crispest edges, dramatically white - showpieces, each one of them.
 
 
  
Schreiber, Strijkkwartet, 1:5, € 16,50
Schreiber, Gitaar, 1:5, € 12,00
 
Zie uitvoerige toelichting onder 'Mechanieken':
Diversen, Paper Organ, € 40,65
 
Diverse ansichtkaarten, niet op bestelformulier:
    
Minimodels 2109, Straatorgel de Gasparini, € 1,00
 
* * *
 
 
PAPER TRADE
Deel van de Oosterschelde stormvloedkering. Aan de hand van dit model begrijp je pas goed waarom dit op Discovery (Superstructures) een achtste wereldwonder wordt genoemd. Toelichting in N / F / D / E.
This is one unit of the storm surge barrier with which Holland finally harnessed the sea - now regularly shown on Discovery Channel. The model illustrates how the barrier was constructed and how it works. Notes in English, French and German.
 
  
Paper Trade, Oosterscheldekering, 1:350, € 11,20
 
Gebouwd is deze zeehond (die sinds een jaar of tien weer regelmatig in de monding van de Oosterschelde te zien is!) ongeveer 25 cm. lang. Ontworpen voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.
Common Seal - simple, but charming. Instructions in English,Dutch, German, and French.
Paper Trade, Zeehond, € 5,10
 
* * *
SCALDIS
 
Interessant in combinatie met de Oosterscheldekering: een van de beroemde caissons, met twee sleepboten (Hudson en Holland), uitgegeven voor het Watersnoodmuseum Ouwerkerk.
The Phoenix caissons were originally built for the creation of artificial harbours on the Normandy invasion beaches. Unused spares were transported from England to Holland, and used to close some of the biggest breaches caused by the floods of 1953. The model comes with two tugs.
Scaldis, Caisson, 1:200, € 10,50
 
* * *
 
Schreiber
 
 
  
Schreiber, Tournooiridder, 1:9, € 17,90
Schreiber, Griekse Hopliet, 1:9, € 9,50 
 
     
Schreiber, Roncalli Circus, 1:100, € 15,50
Schreiber, Roncalli Brandweerwagen, 1:20, € 11,90
Schreiber, Carousel, 1:24, € 8,90
 
Schreiber heeft twee 19e eeuwse 'optische speeltjes' gereconstrueerd. Met de zootroop (Engels Zoetrope), uitgevonden ca. 1875, kon je getekende figuren laten bewegen. De beroemde fotograaf Edward Muybridge maakte reeksen foto's van bewegende mensen en dieren; met dit apparaat kwamen die tot leven. De voorloper van de bewegende film, dus. Eenvoudig, maar uiterst instructief model.
Het tweede model is een Panopticum soort kijkdoos waar je losse kaartjes (foto's) in kon zetten:
 
  
Schreiber, Zootroop, 1:1, € 7,10  
Schreiber, Panopticum, 1:1, € 7,10
 
* * *
 
 
THOTH
 
erg zeldzaam aan het worden:
Thoth, Poppenhuis Frans Halsmuseum, € 35,00
 
* * *
 
UNICEF
Kindermodellen, 6 Unicef huizen uit 3e wereld, € 10,00
 
 
* * *
 
USBORNE
 
Levensgroot: ca. 1.60 meter hoog! Let op: maar ιιn exemplaar.
Usborne, Skelet, € 18,50
 
Wrebbit, Canada.
Grote, werkende modellen, verpakt in dozen van 35x42x7 cm. Ik vind ze meestal in Amerika, maar door het grote gewicht en bijbehorende hoge portokosten zijn ze helaas wat prijzig... Mail me als U belangstelling hebt, dan zal ik proberen een exemplaar te bemachtigen.
 
    
In voorraad: Diversen, Wrebbit, Caroussel (bewegend, met muziek!), € 75,00
Diversen, Wrebbit, Mercedes Benz, € 75,00
 
  
Deze zijn erg zeldzaam - als U belangstelling hebt ga ik voor U op zoek:
Diversen, Wrebbit, Harley Davidson
Diversen, Wrebbit, Medieval Clock
 
This Canadian publisher made a few very unusual models, now extremely difficult to get hold of - very much collectors' items. Camera and clock are working models; the Mercedes has lots of moving parts. Mail me if you are interested, and I will try to get you a copy.
 
* * *
 
 
Zeist Bouwplaten
  
In opdracht van een aantal Nederlandse kastelen ontwikkelden we deze geharnaste ridder, met een keuze aan wapenschilden. Het vizier kan ook open gemonteerd worden. Geschikt vanaf 10 jaar, uiteraard met wat stimulerende hulp. Totale hoogte ca. 27 cm., dus ongeveer 1:6,5.
Late Medieval Knight in Arms - historically accurate. Suitable for 10 years of age and over.
Zeist Bouwpl., Ridder Arend, 1:6,5. € 5,10
Voor meer over de Romeinse legioensoldaat > Oudheid.
Zeist Bouwpl., Romeinse legioensoldaat, 1:6,5, € 5,10
 
* * *